13. srpna 2016

Masové kuličky na okurkových řezech

Pro 4 osoby: cibule, 2 lžíce kaparů, 500 g mletého libového vepřového masa, sůl, pepř, 2 lžičky sladké mleté papriky, 2 lžíce oleje, salátová okurka, lžíce másla, 150 g zakysané smetany, 2 lžíce sekaných bylinek
Cibuli oloupeme, nadrobno pokrájíme, přidáme spolu s kapary k mletému masu a vše uhněteme do hladkého těsta. Výrazně okořeníme solí, pepřem a paprikou. Z ochuceného mletého masa vytvarujeme vlhčenýma rukama malé kuličky. Rozehřejeme olej a kuličky na něm opékáme ze všech stran 6-8 minut. Okurku omyjeme a nakrájíme na plátky silné jako prst. Krátce je opečeme na rozehřátém másle, osolíme a opepříme. Zakysanou smetanu promícháme s bylinkami, rovněž osolíme a opepříme. Plátky okurky narovnáme na mísu, zalijeme bylinkovou zakysanou smetanou a poklademe masovými kuličkami.
Příprava 25 minut, na osobu 550 kcal, 21 g bílkovin, 47 g tuků, 6 g sacharidů
Pochutnání bez výčitek svědomí – Snažíme-li se nahrazovat tučnější mléčné výrobky nízkokalorickými, použijeme nejméně tučnou zakysanou smetanou (označenou jako light) nebo bílý jogurt, který je sám o sobě méně tučný. Vo obchodech se zdravou výživou lze koupit speciální studenou omáčku připravenou ze sóji, která může nahradit jak smetanu, tak majonézu. Kaloričnost pokrmu můžeme snížit i použitím jiného druhu mletého masa.

Žádné komentáře:

Okomentovat