13. srpna 2016

Nadívaný patližán (cuketa)

4 větší patližány (lilky), sůl, 2 vejce, 1/8 l oleje nebo 150 g převařeného másla
Náplň: 20 g másla, 20 g cibule, 20 g zelené petržele, 1 zelená sladká paprika, 500 g vepřového masa nebo 250 g vepřového a 250 g hovězího masa, 30 g slaniny, 2 lžíce dušené rýže, sůl, pepř, 3 lžíce kyselé smetany, 1 vejce
Na pečení do kastrolu: 20 g másla
Na pokapání a zalití: 8 lžic smetany, 3 rajská jabkíčka
Neloupané patližány nakrájíme na 1 cm silná kolečka, spaříme je slanou vodou a dáme okapati. Poté každé kolečko máčíme v rozkloktaném vejci, obalíme moukou a v rozpáleném oleji nebo převařeném másle usmažíme dorůžova.
Zvlášť si připravíme náplň takto: Do kastrolu na másle zpěníme ustrouhanou cibuli, sekanou zelenou petržel a zelenou sladkou rozsekanou papriku. Do zpěněné směsi přidáme umleté vepřové nebo hovězí a vepřové maso, usekanou slaninu, doměkka zvlášť udušenou rýži, podle chuti směs osolím, opepříme, zalijeme kyselou smetanou a dusíme (asi 30 minut). Potom směs odstavíme a zamícháme do ní vejce. Čistý, přiměřeně velký ohnivzdorný kastrol ( v průměru 20 cm) lehce vymažeme máslem, na dno kastrolu naskládáme vrstvu smažených patližánů a osolíme. Na to rozetřeme vrstvu náplně, pokapeme ji kyselou smetanou a opět dáme vrstvu patližánů a tak postupujeme dále do naplnění kastrolu. Povrch poklademe na plátky nakrájenými rajskými jablíčky. Celek pokapeme kyselou smetanou a dáme péci do horké trouby na 15 až 20 minut. Pokrm podáváme v nádobě, ve které se pekl.

Žádné komentáře:

Okomentovat