13. srpna 2016

Italská mletá pečeně Trento

Na 6 porcí potřebujeme: 3 cibule, 5 lžic olivového oleje, 1,2 kg hovězího mletého masa, 3 vejce, 60 g strouhanky, 2 a ½ nasekané petrželky, 100 g čerstvě nastrouhaného parmazánu, lžící nasekaných rozinek, sůl, mletý černý pepř, ½ l rajčatové šťávy, stroužek česneku, velkou konzervu rajského protlaku, lžící směsi mletého koření, trochu cukru
2 cibule oloupeme, nadrobno nakrájíme a necháme zesklovatět ve 2 lžících oleje. Pak ji necháme vychladnout. Z mletého masa, 2 lžic petržele a poloviny parmazánu uhněteme těsto. Přidáme osmahlou cibuli a rozinky a okořeníme solí a pepřem. Pak z těsta vytvarujeme podlouhlý bochánek. Do pekáče dáme další 2 lžíce olivového oleje a pečeni při mírné teplotě osmahneme, až ztuhne a zhnědne. Zatím rozehřejeme rajčatovou šťávu. Pečeni zalijeme trochou rajčatové šťávy a pečeme zakrytou 50 minut v troubě předehřáté na 180 stupňů. Každých 10 minut maso poléváme rajčatovou šťávou. Zatím pro omáčku oloupeme zbylou cibuli a nakrájíme ji na kostičky. Oloupeme česnek a rozmačkáme ho nebo nadrobno nakrájíme. Obojí necháme zesklovatět na zbylém oleji. Přidáme rajčata, koření, zbylou petržel a cukr dle chuti. Při mírné teplotě za příležitostného míchání vaříme 20-30 minut, až se rajčata rozvaří na kaši. Omáčku propasírujeme sítem. Dostatečně ochutíme. Mleté maso nakrájíme a podáváme s omáčkou a zbylým sýrem. Vhodnou přílohou jsou těstoviny nebo, jak je obvyklé v Itálii, křupavý bílý chléb. Chuť doplní čerstvý salát a červené víno nebo pivo.
Porce obsahuje 49 g bílkovin, 44 g tuků, 21 g sacharidů, 728 kcal 

Žádné komentáře:

Okomentovat