Pro 6 osob si připravíme: 2 stroužky česneku., cibuli., vejce, 7 lžic strouhanky., 600 g mletého masa., mletý barevný pepř., sůl., špetku mleté skořice., 2 barevné papriky nakrájené na čtverečky., olej na opékání
na rajčatovou omáčku – 4 velká rajčata., ½ drobně nakrájené červené cibule., stroužek česneku., drobně nakrájenou malou zelenou feferonku., lžíci olivového oleje., lžíci citronové šťávy., mletý černý pepř
na majonézovou omáčku – 350 g majonézy., lžíci francouzské hořčice., mletý bílý pepř
Česnek a cibuli oloupeme a nesekáme najemno. Přidáme k mletému masu, přisypeme 3 lžíce strouhanky a spolu s vejcem propracujeme na hladkou směs, kterou osolíme a okořeníme. Pak ji dáme na ½ hodiny do chladničky. Připravíme si špejle a každou po délce obalíme masovou směsí, kterou důkladně přitiskneme. Maso potom ještě zlehka obalíme ve zbylé strouhance. V pánví rozpálíme olej a špízy opékáme ze všech stran zhruba 5 – 6 minut. Nakonec na ně napícháme čtverečky papriky. Předehřejeme si gril. Rajčata rozpůlíme a odstraníme semínka. Půlky rajčat rozložíme rozřízlou hranou na alobal a grilujeme, až slupka popraská a začne se odlupovat. Rajčata oloupeme, ochladíme a dužinu nakrájíme na kostičky. V misce je promícháme s cibulí, česnekem a feferonkou, přilijeme olej a citronovou šťávu, ochutíme solí a pepřem a znovu promícháme. Omáčku necháme alespoň hodinu rozležet. Na majonézovou omáčku v misce promícháme majonézu, hořčici, sůl a pepř. Necháme vychladit. Špízy podáváme s omáčkami.
Doba přípravy přibližně hodina., kousek asi 3820 kJ / 910 kcal.
Žádné komentáře:
Okomentovat