1. června 2012

Pečená treska s bílou omáčkou

300-400 g tresky (filé), olej na pečení, 1/4 l mléka, lžíce krájené míchané zeleniny (čerstvé kořeninové nebo mražené), 20 g másla, 25 g mouky, 100 g čerstvých žampiónů,  lžíce kyselé smetany, mletý býlí pepř, muškátový oříšek, případně strouhaný sýr, žloutek

Tresku (slabé plátky) osolíme a na tuku pečeme po obou stranách do zlatova. Zároveň si připravíme světlou máslovou jíšku. V mléce povaříme 1 lžící zeleniny, scezený vývar přiléváme opatrně do jíšky a mícháme do hladké omáčky, kterou necháme povařit. Ochutíme muškátovým květem, mletým bílým pepřem, případně dušenými žampióny a 1 lžíci kyselé smetany. Místo nich můžeme do omáčky přidat strouhaný sýr a zjemnit žloutkem. Jako přílohu podáváme vařené brambory. Jako nápoj lze doporučit minerální vodu, mléko i bílé víno.

Žádné komentáře:

Okomentovat