15. ledna 2017

Buchtová bábovka v silikonové formě

500 g hladké mouky,120 g tuku na pečení,100 g cukru,30 g droždí, vejce,žloutek,2,5 dl mléka,sůl,různé náplně (alespoň 3 druhy),mouka na vál;
náplně : tvarohová :150 g měkkého tvarohu,50 g moučkového cukru,vejce,1,5 PL sladké smetany,25 g rozinek.
maková :130 g mletého máku,2 dl mléka,55 g krupicového cukru,kousek citronové kůry,špetka mleté skořice.
jablečná :250 g jablek,60 g krupicového cukru,trochu mleté skořice,mletý perník na zahuštění.
povidlová : 125 g švestkových povidel,cukr dle potřeby, 1/2 PL rumu,kousek citronové kůry.

Droždí rozmícháme se lžičkou cukru, zalijeme vlažným mlékem a necháme vzejít kvásek. Nalijeme ho do mísy s prosátou moukou, cukrem, celým vejcem a žloutkem, špetkou soli a rozpuštěným tukem a zpracujeme hladké nelepivé těsto, které poprášíme moukou a necháme na teplém místě vykynout. Pak ho rozválíme na pomoučeném válu na silnější plát, vykrájíme z něj čtverečky a tvoříme z nich buchty, které plníme střídavě různými náplněmi. 
Buchty naskládáme jednu vedle druhé do bábovkové silikonové formy, necháme ještě chvíli dokynout a pak ve vyhřáté troubě upečeme. (zdroj neuvádí stupně Celsia, ale protože silikon snese teplotu až do 240° C, pečte na tolika stupních, co máte na vlastní troubě odzkoušené.)
Tvarohová náplň :Tvaroh smícháme s cukrem, žloutkem, smetanou a rozinkami. Z bílku ušleháme tuhý sníh a lehce ho vmícháme do tvarohové směsi.
Maková náplň : Mléko uvedeme do varu, přidáme mletý mák a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Ještě teplou směs osladíme, přidáme strouhanou citronovou kůru a skořici, promícháme a necháme vychladnout.
Jablečná náplň : Jablka oloupeme, odstraníme jádřince, nastrouháme je na hrubém struhadle a rozvaříme. Přidáme cukr a skořici, promícháme a necháme vychladnout. Podle potřeby náplň zahustíme mletým perníkem.
Povidlová náplň : Povidla zředíme vodou, podle potřeby osladíme, vmícháme rum a strouhanou citronovou kůru a promícháme.
Tip :Pokud se vám nechce balit s buchtami, vyválejte těsto na plát a rozdělte na něj ve vodorovných pruzích jednotlivé náplně. Mezi každým pruhem nechte mezeru. Těsto stočte do rolády a naplňte jím bábovkovou formu.

Žádné komentáře:

Okomentovat