15. ledna 2017

Švestkové knedlíky z bramborového testa

Pro 4 osoby: 800 g brambor, 70 g krupice, 250 g hrube mouky, 1 vejce, spetku soli, 650 g cerstvych nebo zmrazenych svestek
Na posypani: 200 g tvrdeho tvarohu, 200 g mouckoveho cukru, 200 g masla nebo rostlineho tuku
Brambory opereme a uvarime ve slupce. Prochladle oloupeme a bud nastrouhame na jemne struhadle, nebo prolisujeme. Pridame vejce, sul, krupici a podle potreby mouku. Vypracujeme vlacne ale tuzsi testo, ktere rozvalime a potom nakrajime na ctverecky. Doprostred kazdiho klademe svestku, kterou zabalime. Pomoucenyma rukama vytvarujeme kulate knedlicky.
Zavarime je do mirne osolene vody a na strednim plameni varime podle velikosti asi 10 minut, dokud nevyplavou na hladinu.
Hotove knedliky vyjmeme, nejlepe dirkovanou naberackou, a podavame posypane strouhanym tvarohem a mouckovym cukrem. Polevame je rozpustenym maslem. Vyborne jsou take s oprazenou strouhankou, s grankem nebo mletym makem. Na mak vsak spise volime misto masla sadlo.

Žádné komentáře:

Okomentovat