15. ledna 2017

Koláč z křehkého těsta s dýní

250 g hladke nebo polohrube mouky, 1 lzicka kypriciho prasku do peciva, 30 g mouckoveho cukru, 70 g strouhanych orechu, 125 g tuku Hera, 2 lzice mleka nebo vody, mouka na vyvaleni
Drobenka: 80 g polohrube mouky, 80 g piskoveho cukru, 60 g tuku, 30 g strouhanych orechu
Napln: 700 g duziny ze zlutomase dyne bez jader, 100 ml sladke smetany, 50 g piskoveho cukru, 1 sacek vanilinoveho cukru, 1 lzice skorice, 1/2 lzicky zazvoru, na spicku noze mleteho hrebicku, citronova stava
Mouku s kypricim praskem a cukrem prosijeme na val, doprostred dame orechy, zmekly nakrajeny tuk, povlazime mlekem nebo vodou a zpracujeme na vlacne testo, prikryjeme je a nechame v chladu hodinu odlezet. Na drobenku prosijeme mouku, promichame s cukrem, rozkrajenym tukem a orechy. Dyni nakrajime na kousky, vlozime je do sparovaciho kosicku nebo vetsiho cedniku a nad parou varime do zmeknuti. Testo rozvalime a vylozime jim kolacovou formu, okraj testa ozdobne nakrajime, vlozime do trouby vyhrate na 200 stupnov a testo dobleda zapeceme. Ve smetane promichame cukr a koreni. Dyni rozprostreme na testo, zalijeme smetanou, vlozime spet do trouby a asi 15 minut peceme. Potom kolac posypeme drobenkou a pri hornim vyhrevu dopeceme. Kolac podavame vlazny, popr. prizdobeny slehackou.

Žádné komentáře:

Okomentovat