5 porcí kapra, 1 l aspiku, 8 cibulek, 5 vajec,
citrón, 3 tvrdá rajčata, 50 g majonézy, jemná hořčice, mletý pepř, hlávka
salátu, sůl
Celého kapra uvaříme ve slané a mírně
okyselené vodě do měkka, pak jej vykostíme. Rosol rozehřejeme na hustotu medu,
nalijeme do misky, tu jím vypláchneme a aspik přelijeme do jiné nádoby. Do
původní misky narovnáme kapří maso, dílky rajčat, nakrájená natvrdo uvařená
vejce, na kostičky nakrájenou cibuli, hořčici, pepř a zbylý aspik a necháme
ztuhnout. Jednotlivé porce zdobíme listy hlávkového salátu. Příprava aspiku :
do hrnečku nasypeme 60 g práškové želatiny, zalijeme ji 1/4 l studené vody,
promícháme a necháme asi 1/2 hodiny bobtnat. Do 3/4 l studené vody přilijeme 2
dcl octa, osolíme, přidáme lžíci krystalového cukru a povaříme asi 5 minut.
Stáhneme z plotny, přidáme nabobtnalou želatinu a mícháme až se želatina
rozpustí (nesmí se již vařit).
Žádné komentáře:
Okomentovat