21. srpna 2016

Masové kuličky v houbové omáčce

Pro 4 osoby si připravíme – 500 g mletého masa., tvrdší housku., středně velkou cibuli., vejce., 4 lžíce oleje., 375 g žampionů., sklenici (425 ml) zavřených lišek., salátovou okurku., 375 ml zeleninového vývaru z kostky., kelímek (200 ml) smetany na šlehání., 2 lžíce světlé jíšky., citronovou šťávu., svazek mraženého kopru (nebo sušeného)., sůl., bílý pepř., citron na ozdobení.,
Housku namočíme do studené vody. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Do mísy dáme maso, přidáme cibuli, vymačkanou housku, vejce a prohněteme. Osolíme a opepříme. Ze směsi vytvarujeme malé kuličky a za stálého obracení je 7 minut opékáme na 3 lžících oleje. Vyjmeme z pánve a uchováme teplé. Žampiony očistíme, a pokrájíme na menší kousky. Lišky vyklopíme na síto a necháme okapat. Okurku omyjeme, podélně rozpůlíme a nakrájíme na úhledné kousky. Zbývající olej přidáme k výpeku, rozpálíme a přisypeme huby a okurku. Za stálého míchaní opékáme přibližně 5 minut. Potom směs ochutíme solí a pepřem, zalijeme horkým zeleninovým vývarem, smetanou a dalších 5 minut vše povaříme. Do omáčky přidáme jíšku a krátce povaříme. Vložíme masové kuličky a prohřejeme. Čerstvý kopr opereme, osušíme a usekáme. Podle chuti hotový pokrm okořeníme pepřem, solí a citronovou šťávou, posypeme koprem (nemáme-li čerstvý, použijeme sušený) a nakonec ozdobíme dílky citronu. Podáváme s chlebem, pečivem, bramborami či knedlíkem. 
Doba přípravy cca 35 minut., porce asi 3060 kJ / 730 kcal.

Žádné komentáře:

Okomentovat