26. srpna 2016

Tvarohový smetanový dort s malinami

Suroviny: 120 g másla, 60 g moučkového cukru, 1 žloutek, 210 g mouky, mletý cukr na posypání
Na krém: 4 žloutky, 200 g cukru, kůra z jednoho citrónu, sůl, 250 ml mléka, 7 plátků želatiny, 500 g měkkého tvarohu, 500 ml smetany, 30 g malin
Postup: Z másla, cukru, žloutku a mouky vypracujeme křehké těsto, které dáme na jednu hodinu odpočinout. Z těsta vyválíme dvě placky, ořežeme je na stejný průměr podle rendlíku a upečeme dozlatova. Žloutky, cukr, sůl smícháme s mlékem a směs ohřejeme za stálého míchání na mírném ohni (vodní lázni). Vytváří se krém, který za míchání ohříváme až do zhoustnutí. Pozor, nesmíme ho vařit, vajíčka by se nevratně srazila. Želatinu necháme změknout ve studené vodě, vymačkáme ji a rozpustíme v horkém krému. Tvaroh smícháme v míse s mírně vychladlým krémem, vyšleháme do hladké konzistence, vychladíme a vmícháme vyšlehanou smetanu. Spodní část našeho dortu tvoří upečená placka z výše uvedeného křehkého těsta, na kterou poklademe maliny, zalijeme je krémem, uhladíme a necháme ztuhnout. Nahoru položíme druhou placku, posypeme cukrem a podáváme.

Žádné komentáře:

Okomentovat