27. srpna 2016

Dušený bažant na špeku

2 bažanti, 100 g slaniny, 2 cibule, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce másla, divoké kořeni, sůl
Bažanty oškubeme, vyvrhneme vnitřnosti, opláchneme ve vlažné vodě a dočistíme od chloupků. Stehna a prsa prošpikujeme na nudličky nakrájenou slaninou, nohy svážeme provázkem a navrch i uvnitř osolíme. Na kastrůlku na másle osmahneme oloupané nadrobno nakrájené cibule a na kostičky nakrájenou zbylou slaninu od špikování, přidáme divoké koření a smažíme dozlatova. Bažanty vložíme do základu, opečeme je po obou stranách, mírně podlijeme vodou a dáme do trouby péci doměkka. V průběhu pečení přeléváme šťávou a doléváme teplou vodou. Měkkého bažanta vyjmeme, základ vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, po zasmahnutí zalijeme teplou vodou a povaříme na šťávu. Provařenou šťávu procedíme přes jemný cedník a dosolíme. Bažanta zbavíme provázku a nasekáme na porce. Jako přílohu podáváme bramborové krokety a červené zelí nebo brusinkový kompot.

Žádné komentáře:

Okomentovat