26. srpna 2016

Sladký ovocný medový dort s hruškami

16 kousků: Těsto: 4 vejce, špetka soli, 200 g margarinu, 200 g cukru, 200 g mouky, balíček kypřicího prášku, 2-3 lžíce kakaa
Náplň: 460 g kompotovaných nebo 12 půlek čerstvých hrušek, 1-2 lžíce rozinek, 500 ml broskvového likéru, balíček vanilkové aroma, lžíce medu, 50 ml medového likéru, 500 ml smetany, 2 ztužovače, lžící cukru, kandované třešně a meduňka, 2 lžíce čokolád na sypání, 4 lžíce vaječného koňaku
Bílky se solí ušleháme do pevna. Cukr s margarínem utřeme do pěny a přidáme žloutky. Prosátou mouku smícháme s kypřicím práškem a vmícháme do krému. Je-li těsto příliš tuhé, přidáme trochu mléka. Troubu vyhřejeme na 180 stupňů. Do těsta vmícháme sníh, polovinu těsta smícháme s kakaem. Do formy střídavě vrstvíme obě poloviny těsta. Pečeme 35-40 minut, necháme trochu vychladnout, vyjmeme z formy a po vychladnutí překrojíme.
Náplň: Hrušky necháme odkapat, 2 půlky nakrájíme na plátky, dáme stranou, ostatní nakrájíme na kostičky, vložíme do hrnce, přidáme rozinky, svaříme a necháme 20 minut v klidu. Přimícháme broskvový a medový likér, med, rozinky a ½ balíčku aroma 5 minut povaříme a dáme vychladnout.
Dokončení: Smetanu se ztužovači ušleháme do pevna, zašleháme cukr a zbylé aroma. 2-3 lžíce šlehačky přimícháme k hruškám a směs rozprostřeme na spodní díl korpusu. Přiklopíme vrchní díl, jemně přimáčkneme a potřeme zbylou šlehačkou. Střed dortu ozdobíme hruškovými plátky, na dílky nakrájenou třešní a lístky meduňky. Obvod dortu posypeme čokoládovým sypáním, kraj dortu pokapeme vaječným likérem a dort necháme 1-2 hodiny v chladnu.
Příprava 80 minut, pečení 40 minut, chlazení 2 hodiny, 1 kousek 370 kcal 

Žádné komentáře:

Okomentovat