26. srpna 2016

Dort s ovocem

8 kousků: Křehké těsto: 100 g mouky, 2 lžíce cukru, 50 g margarínu, žloutek špetka soli
Piškotové těsto: 3 vejce, 80 g cukru, špetka soli, 25 g rozp. Margarínu, 75 g mouky
Obloha a zdobení: 4 lžíce rybízového želé, 750 g různého bobulovitého ovoce, 2 sáčky červené dortové polevy, 4 lžíce cukru, 75 g mandlových lupínků
Křehké těsto: Troubu vyhřejeme na 200 stupňů. Z přísad vypracujeme těsto. Dno rozvírací formy vyložíme pečícím papírem, rozprostřeme těsto, několikrát propíchneme vidličkou a 12 minut pečeme dozlatova. Uvolníme okraje.
Piškot: Žloutky utřeme se 3 lžícemi vlažné vody, cukrem a solí do pěny, po malých kouscích přidáváme margarín. Z bílků ušleháme pevný sníh, vmícháme do těsta, přisypeme prosátou mouku. Pečícím papírem vyložíme druhou formu, rozvrstvíme na něj těsto a pečeme při 175 stupňů 20 minut. Necháme ve formě vychladnout. Rozepneme formu, korpus vodorovně překrojíme.
Dohotovení: Díl z křehkého těsta potřeme lžící rybízového želé, přiložíme spodní díl piškotového korpusu, potřeme lžící želé, přiklopíme druhým dílem. Na dort posadíme obvodový díl formy. Ovoce omyjeme, očistíme, necháme odkapat. Podle návodu na sáčku připravíme dortovou polevu s cukrem, promícháme s ovocem a navršíme na vrchní díl dortu. Chladíme 3 hodiny.
Zdobení: Obvod dortu nožem uvolníme a sejmeme formu. Obvod potřeme 2 lžícemi horkého želé a posypeme nasucho opraženými mandlemi, které jemně vmáčkneme do želé. Hotový dort lze přizdobit meduňkovými lístky.
Příprava 60 minut, pečení 30 minut, chlazení 3 hodiny, 1 kousek 410 kcal 

Žádné komentáře:

Okomentovat