26. srpna 2016

Etli Pilav – Jehněčí pilaf

hrst piniových oříšků nebo mandlových lupínků, 1 lžíci olivového oleje, 1 velkou cibuli, nakrájenou na půlkolečka, 2 kousky skořice – rozlámané, 500 g libového jehněčího (plecko nebo ramínko) nakrájené na menší kostky, 250 g rýže baseti, 1 kostku drůbežího vývaru rozpuštěnou v 500 ml horké vody, 12 sušených meruněk (nejlépe nesířených), hrst čerstvých lístků máty, nasekaných, sůl a pepř na dochucení,
Ve velkém silnostěnném kastrolu nasucho opražte piniová semínka; pozor, ráda se připalují. Vsypte je na talíř a do kastrolu vlijte olej. Až se zahřeje, dozlatova na něm osmahněte cibuli a skořici. Zvyšte teplotu a po částech přidávejte maso. Míchejte, aby se opeklo stejnoměrně. Pak přisypte rýži a minutu za stálého míchání smažte. Zalijte vývarem, vsypte meruňky, osolte a opepřete. Přiklopte a asi dvanáct minut zvolna vařte, až se tekutina vsákne do rýže a ta změkne. Ihned podávejte posypané piniovými oříšky a mátou. Odlehčete to! Jehněčí můžete nahradit kuřecím nebo krůtím masem a meruňky rozinkami.

Žádné komentáře:

Okomentovat