26. srpna 2016

Meruňkový dort se šlehačkou

Na 14 kousků: Na těsto: 5 vajec, 130 g cukru, 3 lžíce nutely, 70 g polohrubé mouky, 50 g solamylu, sůl, papír na pečení
Na náplň: plechovku meruněk, sáček čiré želatiny, 4 lžíce citronové šťávy, 2 kelímky smetany ke šlehání, 2 sáčky vanilkového cukru, 2 ztužovače šlehačky, 20 g čokoládové rýže, 2 lžičky sekaných pistácii, 14 čokoládových vajíček, malého zajíčka z marcipánu
Žloutky utřeme se špetkou soli, 80 g cukru a lžící horké vody. Přidáme nutelu a sníh z bílků a zbylého cukru. Mouku smícháme se solamylem a přidáme do hmoty. Dortovou formu vyložíme pečícím papírem, naplníme těstem a v předehřáté troubě pečeme 25-30 minut. Pak vyjmeme a necháme vychladnout. Dáme okapat meruňky a 175 ml šťávy si odložíme. 2 půlky meruněk nakrájíme na 14 stejných plátků, další 2 půlky na kostičky. Prochladlý dortový korpus 2x prořízneme a na spodní část rovnoměrně rozložíme zbylé meruňky. Svaříme meruňkovou a citronovou šťávu. Želatinu smícháme se 4 lžícemi vody a přidáme k sirupu. Povaříme a necháme zchladnout. Když začne tuhnout, nalijeme na meruňky a dáme vychladit. Šlehačku smícháme se ztužovačem, vanilkovým cukrem a ušleháme. Třetinu smícháme s kostičkami meruněk a natřeme na druhý plát. Přiklopíme posledním dílem, celý dort sestavíme a potřeme šlehačkou. Boky posypeme čokoládovou rýží. Zbylou šlehačkou dáme do zdobícího sáčku a nastříkáme na povrch. Ozdobíme plátky meruněk, čokoládovými vajíčky, pistáciemi a marcipánovým zajíčkem.
Doba přípravy 2 hodiny, 1 kousek 290 kcal 

Žádné komentáře:

Okomentovat