27. srpna 2016

Jehněčí tajin (tažin) – národní jídlo

¾ kg jehněčí plece,½ kg sušených švestek,cibule,125 g mandlí,100 g sezamu,100 ml medu, zázvor, šafrán, tyčinka skořice,lžíce šťávy z květů pomeranče,olivový olej,pepř,sůl
Maso nakrájíme na kostky a osmažíme na mírném ohni. Přidáme zázvor, šafrán, nakrájenou cibuli, skořici a trochu soli. Smažíme 5 minut. Poté zalijeme vodou. Až se začne voda vařit, přilijeme olej a vaříme 40 minut do změknutí masa. Pak maso vyjmeme a omáčku necháme vařit tak dlouho, až se přebytečná voda vyvaří. Pak přidáme sušené švestky a 15 minut povaříme. Přidáme skořici a med. Omáčka bude podobná želé. Mandle krátce fritujeme dozlatova, poté je zbavíme přebytečného tuku. Maso dáme na talíř, zalijeme omáčkou, ozdobíme švestkami a posypeme sezamem.

Žádné komentáře:

Okomentovat