27. srpna 2016

Martinská husa plněná jablky

Pro 6-8 osob: husa (asi 4 kg), sůl, kmín, lžička drhnutého pelyňku, 2 lžičky drhnutého rozmarýnu, 2 lžičky drhnuté majoránky, 1 kg uleželých jablek, 100 g sultánek
Husu důkladně omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme. Zevnitř i zvenčí vetřeme sůl, kmín a bylinky. Troubu předehřejeme na 175 stupňů. Jablka oloupeme a rozčtvrtíme, odstraníme jádřince. Čtvrtky jablek nakrájíme na dílky a smícháme se sultánkami. Směsí naplníme husu a otvor zašijeme. Husu vložíme na rošt v troubě, pod ní postavíme pekáč a asi 3 až 3 ½ hodiny pečeme. Během pečení často poléváme vypečenou šťávou. Jablečnou nádivkou opatrně vyjeme a podáváme s husou. Pokrm ozdobíme bylinkami. Jako přílohu volíme bramborové knedlíky nebo bosáky.
Příprava a pečení cca 4 a půl hodiny, na osobu asi 1250 kcal

Žádné komentáře:

Okomentovat