25. srpna 2016

Kančí kýta na třešních

1 kg očištěné a odbleněné kančí kýty,
Mořidlo: 2 dily vody, 1 díl octa, kořenová zelenina (1/2 celeru, 2 petržele, 3 mrkve), 1 cibule, 5 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření, 1 bobkový list, 2 lžíce másla, slanina, 0,2 l červeného vína, ocet nebo štáva z 1 citronu, 0,2 l třešňových nebo višňových povidel, 1 lžíce skořice, 1 lžička cukru, sůl, 2 lžice strouhanky, vývar z kostí nebo masox
Očištěnou a odblaněnou kýtu naložíme do mořidla a necháme pod pokličkou v chladnu několik dní. Potom podusíme zeleninu z mořidla na rozpuštěné slanině v troubě. Asi po 20 min. přidáme kýtu, podlijeme vývarem a červeným vínem a přidáme lžici octa. Když je napolovic upečená, přidáme do štávy polovinu třešňových povidel. Když změkne, vyjmeme ji a naporcujeme si zvlašť. Na másle osmažíme dorůžova strouhanku, zalijeme červeným vínem, přidáme skořici a cukr, zbytek třešňových povidel, šťávu z výpeku masa a zeleniny a necháme přejít varem. Omačku pro jemnost můžete ještě rozmixovat. Podáváme s bramborovým knedlíkem.

Žádné komentáře:

Okomentovat