26. srpna 2016

Plněný tvarohový dort

Na 10 kousků: 100 g másla nebo rostlinného tuku, 50 g moučkového cukru, 200 g polohrubé mouky, žloutek, 18 plátků bílé želatiny, 1 ¼ kg švestek, 200 ml rybízové šťávy, tuk na vymazání formy, 150 g cukru, skořici, 500 g netučného tvarohu, 4 lžíce citronové šťávy, kelímek smetany ke šlehání, lžící solamylu, lžící pistácii
Studený tuk, moučkový cukr, mouku a žloutek uhněteme na hladké těsto. Odložíme je na půl hodiny do chladničky. 10 plátků želatiny dáme změknout do studené vody. Švestky omyjeme, necháme okapat a vypeckujeme. ¼ kg si odložíme, zbylé 15 minut podusíme se 100 ml rybízové šťávy. Ochutíme 3 lžícemi cukru a skořici. Želatinu vymačkáme a rozpustíme v kompotu. Dno formy vymažeme a rozválíme na ně těsto. Pečeme 8 minut v předehřáté troubě. Necháme ho vychladnout. Ke dnu potom upevníme okraj a na korpus nalijeme kompot. Dáme změknout 8 plátků želatiny. Tvaroh vymíchámé s citronovou šťávou a zbylým cukrem. Želatinu vymačkáme, rozpustíme a vmícháme do krému. Přidáme šlehačku a hotový krém rozetřeme na kompot. Rozmícháme 2 lžíce rybízové šťávy a solamyl. Zbylou šťávu přivedeme k varu a zahustíme solamylem. Dort obložíme zbylými švestkami, přelijeme šťávou a posypeme pistáciemi.
Příprava 2 hodiny, 1 kousek 280 kcal
 

Žádné komentáře:

Okomentovat