26. srpna 2016

Jemný dort se šafránem

Na 12 kousků: 3 vejce, 125 g pískového cukru, 2 vanilkové cukry, sůl, špetku mletého šafránu, 75 g polohrubé mouky, 50 g solamylu, ½ lžičky prášku do pečiva, 750 g švestek, 5 lžic citronové šťávy, 3 plátky bílé želatiny, 375 g netučeného tvarohu, 50 g povidel, 3 kelímky smetany ke šlehání, pečící papír, zdobíci sáček
Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků a 2 lžic studené vody ušleháme tuhý sníh. Přidáme 75 g cukru, sáček vanilkového cukru, po špetku soli a šafránu. Nakonec vmícháme žloutky. Pak smícháme mouku se solamylem s práškem do pečiva, prosijeme na vaječnou hmotu a opatrně vmícháme. Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem. Naplníme těstem a uhladíme. Pečeme v předehřáté troubě 20 minut. Vyjmeme z formy a necháme na mřížce vychladnout. Mezitím omyjeme švestky, rozpůlíme je, vypeckujeme a 2 si necháme. Zbylé nakrájíme na kousky. Pokapeme 3 lžícemi citronové šťávy. Želatinu dáme změknout do studené vody. Dohladka rozmícháme tvaroh, zbylý cukr, vanilkový cukr a 2 lžíce citronové šťávy. Želatinu vymačkáme, rozpustíme a přimícháme do tvarohu. Dáme chladit. Dortový korpus vodorovně rozřízneme. Spodní díl potřeme povidly. Kolem něj pak znovu připravíme okraj dortové formy. Ušleháme 200 ml smetany. Jakmile začne tvarohová směs tuhout, přimícháme do ní šlehačku a kousky švestek. Tvarohový krém rozetřeme na povidla. Přikryjeme druhou polovinou korpusu a dáme na 20 minut do chladničky. Ušleháme zbylou smetanu a polovinou potřeme dort po stranách. Druhou polovinou naplníme zdobicí sáček a na dort nastříkáme kopečky. Zbylé švestky nakrájíme na tenké plátky a dort jimi na povrchu ozdobíme.
Příprava 1 ¼ hodiny, 1 kousek 340 kcal

Žádné komentáře:

Okomentovat