26. srpna 2016

Jemný jablečno hruškový dort

balíček dětských piškotů.,
Krém – 2 lžíce želatiny., asi kg jablek a dobře vyzrálých hrušek., trochu vody., 4 lžíce pískového cukru., lžíce citronové šťávy., balíček vanilinového cukru., ¼ l smetany ke šlehání.,
Želatinu namočíme do vlažné vody a necháme nabobnat. Omytá jablka a hrušky překrojíme, zbavíme jádřinců a oloupeme. Pokrájíme na menší kousky, podlijeme menším množství vody a krátce podusíme. Měkké ovoce rozmixujeme, přidáme pískový a vanilinový cukr a citronovou šťávu. Necháme vychladnout a nakonec vmícháme nabobtnalou a dobře rozpuštěnou želatinu (krátce ji nahřejeme) a pevně ušlehanou smetanu. Dortovou formu vyložíme po dně i po stranách piškoty. Po částech roztíráme připravenou hmotu, kterou prokládáme piškoty. (Efektně vypadá kombinace světlých a tmavých piškotů.) Uložíme do chladna a necháme, nejlépe přes noc, ztuhnout. Po ztuhnutí uvolníme boční část dortové formy a pokrájíme na porce, které můžeme přizdobit kopečkem šlehačky.
Tip – Místo v dortové formě lze dort připravit v míse (skleněné či porcelánové), kterou před vyložením piškotů vypláchneme vodou. Ztuhlý dort vyklopíme a vzniklou „bombu“ pokrájíme na dílky.
Také můžeme piškoty vyložit pouze dno a strany formy, na ně pak nalijeme celé množství ovocné hmoty.
Jednotlivé proce dortu můžeme ozdobit kopečkem zmrzliny nebo nanukového dortu.

Žádné komentáře:

Okomentovat