15. března 2013

Sojový guláš


sojové maso /kostky/, gulášové koření, cibule, česnek, olej, sojová omáčka, hladká mouka nebo kukuřičný škrob, sůl nebo vegeta, zakysaná smetana

Uvaříme sojové maso podle návodu na balení ( jsou různé druhy) a pak je na alespoň půl dne naložíme do láku. Lák uděláme z asi 3 pol. lžiček oleje a dvou deci horké vody, do které vmícháme gulášové koření a vegetu. Případně přidáme další koření dle své chuti nebo zvyku. No a v tomto láku necháme okapané a vody zbavené maso naložené alespoň těch 12 hodin. Maso je pak pikantnější a nechutná tzv. jako "když kousnete mrtvolu do nosu". :-)). Odleželé maso bez láku pak osmahneme s cibulí na oleji - tak 5 minut. Pak přidáme zbytek láku a necháme uvést do varu. Když to vře zaprášíme guláš hladkou moukou nebo škrobem. Necháme to vše asi 10 minut provařit, poté přidáme asi 250 ml kysané smetany + prolisovaný česnek podle své chuti. To vše zamícháme. Po zhruba dvou minutách guláš odstavíme a eventuelně ještě dochutíme solí či kořením. Pozor ale guláš se ještě rozleží. 

Žádné komentáře:

Okomentovat