1 kg masa - hovězí zadní (popř. kližka), 2
cibule, sůl, pepř, majoránka, mletý kmín, 4 stroužky
česnek
, rajský protlak
(2 kávové lžičky), sladká paprika, hladká mouka, zlatý bujón hovězí (Knörr),
2 - 3 papriky (nejlépe žluté, oranžové, popř. červené - ne zelené! – zešedly
by)
Maso očistíme, odblaníme a nakrájíme na
kostky. Osolíme, opepříme. Na pánvi rozehřejeme olej. Přidáme maso na rozpálený
olej a necháme opékat maso bez míchání, až se z jedné strany zatáhne. Poté
promícháme a necháme opéci z druhé strany. Mezitím maso pustí hodně šťávy.
Necháme dusit a občas zamícháme. Až se vypeče šťáva (voda z masa), přendáme
maso do velkého hrnce a zalijeme vodou, až je celé potopené. Vložíme do vody s
masem 2 bobkové listy a uzavřeme pokličkou. Takto dusíme na středním plamenu.
Zhruba 1x za 15 minut zamícháme. Mezitím si nakrájíme cibuli a česnek na malé
kousky. Budeme na pánvi připravovat cibulo-česnekovou jíšku s rajským protlakem
a paprikou. Na prudce rozpáleném oleji osmažíme cibuli do skleněné barvy. Na konci
smažení přidíme česnek. Zamícháme. Po chvíli zahustíme cca 4 polévkovými
lžícemi hladké mouky. Neustále pozorně mícháme, aby se nám jíška nepřipálila.
Až ucítíme změnu vůně, zamícháme do jíšky 2 kávové lžičky rajského protlaku.
Smažíme tak dlouho, až se protlak probublá. Poté stáhneme pánev z plynu nejlépe
na prkýnko. Zde přidáme 3-4 lžičky sladké papriky + popř. arabské koření
Harissa (kvůli výraznější barvě a chuťi). Pořádně zamícháme a spojíme vše
dohromady. Jíšku necháme na pánvi vystydnout. Během přípravy jíšky se nám stále
dusí maso v dostatečném objemu vody do měkka. Teď můžeme přidat majoránku
(rozmělníme mezi prsty), 1 zlatý bujón hovězí a mletý kmín. Dusíme. Skoro
nakonec dušení přidáme hotovou jíšku a tím zahustíme guláš. Na závěr si připravíme a nakrájíme na tenké
malé proužky papriky. Vložíme je do hrnce. Převaříme a povaříme alespoň 2-3
minuty. V případě velké hustoty guláše rozředíme vařicí vodou nebo naopak
dohustíme hotovou Knörr jíškou.
Žádné komentáře:
Okomentovat