12. března 2013

Gulášová omáčka

1,5 l voda, hovězí bujón, 400 g hovězí maso přední nebo kližka, 2 cibule, 100 g slanina, 2 česnek - stroužky, 2 lžíce hladká mouka, lžíce sádlo, 2 lžičky sladká mletá paprika, sůl, pepř podle chuti, kmín, majoránka podle chuti

Hovězí maso očistíme, omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Slaninu nakrájíme na kostičky. Oloupanou cibuli nakrájíme najemno, česnek prolisujeme. V kastrolku rozehřejeme sádlo, rozškvaříme na něm slaninu, přidáme cibuli a nakrájené maso a krátce za stálého míchání osmahneme ze všech stran. Zaprášíme paprikou a podlijeme trochou vývaru. Okořeníme majoránkou, kmínem, osolíme a opepříme. Dusíme za občasného míchání pod pokličkou dokud není maso měkké. Podle potřeby podléváme vývarem. Ke konci vaření necháme šťávu vysmahnout, zaprášíme hladkou moukou, krátce osmahneme, zalijeme zbytkem vývaru a přidáme prolisovaný česnek. Povaříme ještě asi 10 minut a odstavíme. Gulášová omáčka se podává s knedlíkem nebo vařenými těstovinami.

Žádné komentáře:

Okomentovat