11. března 2013

Boloňská omáčka

500 ml voda, masový bujón, 400 g mleté maso, 100 g šunka, 2  rajčata, cibule, mrkev, 50 g celer, 100 g žampióny, 150 ml bílé víno, 60 g máslo, sůl, pepř podle chuti, muškátový oříšek podle chuti

Rajčata spaříme vařící vodou, oloupeme a nakrájíme na malé kousky, které rozmělníme vidličkou na kaši. Cibuli oloupeme a drobně nakrájíme. Mrkev a celer očistíme a nastrouháme na hrubém stuhadle na nudličky. Žampióny očistíme, oloupeme a nakrájíme na slabé plátky, šunku nakrájíme na nudličky. V kastrolu rozpustíme máslo, opečeme na něm šunku, přidáme nakrájenou cibuli, mrkev a celer. Společně dusíme asi 10 minut, pak přidáme mleté maso a za stálého míchání dusíme dalších 10 minut. Potom přilijeme víno a vaříme 10 minut. Přidáme rajčatovou kaši a polovinu vývaru, osolíme, opepříme, okořeníme nastrouhaným muškátovým oříškem a vaříme na mírném ohni dalších 10 minut. Nakonec přidáme žampióny, zbytek vývaru a přikryté vaříme na mírném ohni 20 minut za občasného promíchání. Boloňská omáčka se podává ke špagetám nebo jiným vařeným těstovinam.

Žádné komentáře:

Okomentovat