13. března 2013

Bramborový guláš s klobáskou

1 kg brambor (nejlepší jsou nové brambory), 4 klobásky ( je jedno jaké), 2 cibule, 10 dag tuku, nebo olej, 5 dag mouky, polovinu čajového hrníčka mléka nebo smetany, 1 masoxovou kostku (, sůl, sladká paprika, majoránka a kmín. můžeme přidat asi 2 stroučky česneku

Oškrábané syrové brambory nakrájíme na kolečka. Pak si dáme do kastrole, ve kterém bramborový guláš budeme dělat, asi 5 polévkových lžic oleje a v něm osmažíme 2 pokrájené cibule nadrobno. Cibuli osmažíme do zlatova a vysypeme tam ty pokrájené (na kolečka) brambory. Dáme tam trochu soli, podle potřeby. Raději pak dosolíme až je vše hotovo. Všechno to zalijeme vodou tak, aby byly brambory dobře ponořené ve vodě. Přidáme tam rozdrobenou kostku masoxu. Nemáme – li masox, můžeme tam dát bujón hovězí nebo slepici. Nemáme-li ani bujón, tak tam přidáme vegety asi kávovou lžičku. Přidáme tam 1 kávovou lžičku kmínu a asi 2 kávové lžičky červené mleté papriky a dvě kávové lžičky majoránky. Občas to pomícháme a dáváme pozor, aby se voda nevyvařila a aby se brambory nepřipálily. Jakmile jsou už brambory uvařené, přidáme tam ty pokrájené klobásky. Pak rozkvedláme v čajovém hrníčku asi polovinu hrnka mléka nebo smetany a do toho vidličkou rozkvedláme asi 3 polévkové lžíce mouky. Vylijeme to do hotového bramborového guláš a opět ještě asi 5 minut povaříme, ale mícháme to, aby se to nepřipálilo. Můžeme tam přidat taky 2 stroučky česneku. Nakonec můžeme ještě přidat trošku červené mleté papriky, aby byl guláš lépe zbarvený. Zase jako u všeho, když by to bylo moc husté, přidá se vody nebo mléka, když by to bylo moc řídké, tak se přidá zase v trošce mléka vidličkou rozšlehaná mouka. Ale pozor – kam se dává mouka, tak to zhoustne asi až po 5 minutách vaření. Tak vždy se musí chvilku omáčka vařit, když se tam přidává mouka, než to zhoustne.
bramborovy gulaš s klobaskou

Žádné komentáře:

Okomentovat