malá cuketa., cibule., 3 červené papriky., 3 kyselá jablka., 100 g čerstvého zázvoru., 6 sušených švestek., lžíce rozinek., sůl., 2 lžíce pískového cukru (může být i přírodní)., 2 dcl vinného octa., 2 dcl vody., ½ lžičky sečuánského pepře., ½ lžičky mleté papriky
Cuketu a jablka oloupeme, papriku a cibuli očistíme. Vše nakrájíme na malé kousky. Polovinu oloupaného zázvoru nakrájíme na nudličky, druhou polovinu jemně nastrouháme a odložíme stranou. Kousky ovoce a zeleniny promícháme se lžičkou soli, vložíme do hrnce, podlijeme vodou s octem a přivedeme k varu. Přiklopené dusíme asi 10 minut. Přidáme nakrájené sušené švestky a všechny ostatní suroviny včetně strouhaného zázvoru. Za stálého míchaní vaříme dalších 10 minut. Horké čatní plníme do vyhřátých malých sklenic, uzavřeme a otočíme dnem vzhůru. Po vychladnutí uložíme dol ledničky, vydrží zde 2 až 3 měsíce. Je to pikantní příloha k dušeným a pečeným masům, hodí se i jako omáčka na těstoviny a k tvrdým sýrům.
Žádné komentáře:
Okomentovat