9. srpna 2016

Jitrocelový sirup-recept

jitrocel., ¼ l vody., dl žitné., ¼ kg pískového cukru
Omyté listy pokrájíme a napěchujeme do litrové sklenice, zalijeme žitnou a horkou převařenou vodou. Necháme stát asi 24 hodiny. Překapanou tekutinu svaříme s cukrem a horkou naplníme do tmavé sklenice. Po vychladnutí uchováme v chladnu a temnu. Neotevřený vydrží i několik měsíců.
Vhodný při onemocnění horních cest dýchacích, provázeném suchým kašlem – užívá se lžička 3 x denně.
Tip – Natrhané listy omyjte, osušte a prosypte cukrem. Napěchujte je do misky či do sklenice a nechte stát do druhého dne. Poté uvolněnou šťávu pečlivě vymačkejte. Tento lék proti kašli lze ihned používat – užívá se lžička 3 x denně. 

Žádné komentáře:

Okomentovat