7. srpna 2016

Vepřové koleno s pikantní oblohou

Pro 4 osoby si připravíme: 4 vepřové kolena (každé asi 1,2 kg)., 2 cibule., 100 g řeznické soli., 6 kuliček celého pepře., 4 kuličky nového koření., 3 bobkové listy., lžíci cukru., 400 g křenu., 400 g plnotučné hořčice., 2 skleničky nakládané zeleniny (cibulky, kapie, okurky, feferonky, kukuřičky)., hlávkový salát
Do hrnce se 4 litry vody vložíme oloupanou celou cibuli, nasypeme řeznickou sůl, cukr, koření a zavaříme. Takto připravený lák necháme vychladnout, potom do něj naložíme omytá štětin zbavená vepřová kolena a dáme přes noc do chladničky. Druhý den je ve stejném láku asi hodinu povaříme. Kolena vyjmeme, na prkénku nařízneme kůžičku do čtverečků, přeneseme je na pekáč a vložíme do horké trouby. Pečeme asi 1,5 hodiny při teplotě 220 – 200° C. Během pečení kolena obracíme. Nastrouháme křen, do porcelánových mističek rozdělíme hořčici. Dozlatova upečená kolena přeneseme na velké talíře a servírujeme na listech hlávkového salátu. Nakládanou zeleninu slijeme, necháme chvilku okapat a naaranžujeme ji jako oblohu k masu. Nejchutnější přílohu je měkký chléb.
Doba přípravy přibližně 2 ½ hodiny, porce cca 3975 kJ / 950 kcal.

Žádné komentáře:

Okomentovat