9. srpna 2016

Krystalizované květy

(trvanlivost asi 3 měsíce)., vaječný bílek na potření., špetka soli., několik kapek růžové (pomerančové šťávy)., nepoškozené květy., práškový cukr
Do pěny rozšleleháme bílek se špetkou soli a růžovou (pomerančovou) šťávu a necháme několik minut odležet. Bílkem pak pomocí jemného štětecku potřeme všechny okvětní lístky, velmi pečlivě, uvnitř i vně. Důkladně je poprášíme cukrem, aby všechny povrchy byly rovnoměrně pokryty. Na plech nasypeme cm vrstvu cukru. Pocukrované květy na ni jemně položíme a ještě jednou velmi pečlivě pocukrujeme. Na teplém,dobře větraném místě necháme schnout 1 – 2 dny. Květy musí ztvrdnouta být suché na dotek. Proložené voskovaným papírem skaldujeme ve vzduchotěsném obalu.
Tip – Pro tento účel jsou vhodné silně voňavé růže, fialky, macešky, květy hrušní i jabloní. Krystalizovat lze také jedlé listy.

Žádné komentáře:

Okomentovat