(trvanlivost až rok) – velký ananas (okrájený, bez dřevnatéh jádra) nakrájený na 1,5 cm kroužky., šťáva z citronu., práškový cukr na obalení
Ananás dáme do kastrolu, zalijeme vodou, uvedeme do varu a necháme probublávat 15 – 20 minut, dokud nezačne měknout. Kroužky vyjmeme, necháme okapat a uložíme do skleněné mísy. Odměříme litr šťávy z kastrolu a přes mulem vyložené síto přecedíme do čistého kastrolu. Přidáme 250 g cukru a citronovou šťávu. Za stálého míchání uvedeme do vru, odpěníme a prudce vaříme 2 – 3 minuty. Cukrovým sirupem zalijeme ananas v míse, zatížime talířm a necháme 24 hodiny v pokojové teplotě. Kroužky vyndáme. Sirup nalijeme do kastrolu a přidáme 100 g cukru. Za stálého míchání uvedeme do varu, prudce vaříme 1 – 2 minuty a odpěníme. Zalijeme ananas, zatížíme a necháme 24 hodiny. Poté ještě jednou opakujeme postup z předchozího dne. Další den kroužky vyjmeme, sirup vrátíme do kastrolu a přidáme 150 g cukru. Za stálého míchání uvedeme do varu, prudce vaříme 1 – 2 minuty a odpěníme. Zalijeme ananas, zatížíme a necháme 24 hodiny. Ještě jednou opakujeme postup z předchozího dne. Kroužky opět vyndáme, sirup vrátíme do kastrolu a přidáme zbývající cukr. Za stálého míchání uvedeme do varu, prudce vaříme 1 – 2 minuty a odpěníme. Zalijeme ananas, zatížíme a necháme 48 hodin. Ovoce a sirup přendáme do kastrolu, mírně povaříme asi 5 minut a odstavíme. Kroužky vyndáme a naskládáme na drátěnou mřížku, umístěnou nad alobalem vyloženým plechem. Necháme okapat a vychladnout. Plech s ananasem vložíme do trouby předehřáté na 120° C, dvířka necháme pootevřená. Sušíme 12 – 24 hodin. Kroužky musí být na povrchu suché, ale lepivé na dotek. Vyndáme z trouby a necháme vychladnout. Obalíme v práškovém cukru. Naskládáme do vzduchotěsného obalu, prokládáme voskovým papírem.
Tip – Stejně můžeme kandovat i švestky, broskve, meruňky, kiwi, třešně, hrušky a pod
Žádné komentáře:
Okomentovat