9. srpna 2016

Švestková povidla-recept

Na asi 600 g povidel si připravíme: 2 ½ kg švestek., (případně 50 – 100 g pískového cukru)., 100 ml octa na ochucení ½ lžičky petolu
Švestky omyjeme, uložíme na lísky a necháme na slunci mírně zavadnout. Potom je opereme, vypeckujeme a nakrájíme na čtvrtky. (Nebo je celé rozvaříme v kastrole pod pokličkou s malým množstvím vody, pak je prolisujeme přes síto, pecky vyhodíme a švestky vaříme dál.) švestky vaříme v kastrole 4 – 5 hodin za častého míchání, dokud se objem neodpaří asi na čtvrtinu. Jestliže povidla přislazujeme, přidáváme cukr až ke konci vaření, popřípadě dochutíme octem. Povidla by měla být po odpaření hustá. Je dobré je dát na chvíli ještě v hrnci do mírně vyhřáté trouby dosušit. Hotová povidla poznáme podle toho, že nepadají ze lžíce. Ještě horká je naplníme do dobře vymytých skleniček nebo kameninových nádob. Po vychladnutí povrch potřeme konzervačním prostředkem, aby povidla neplesnivěla (v 100 ml vody rozpustíme ½ lžičky petolu) a skleničky pevně zakryjeme celofánem a převážeme motouzkem nebo uzavřeme víčky.
Příprava cca 5 hodin., 100 g přibližně 650 kJ / 155 kcal
Dobrá rada: Povidla vaříme pouze ze zralých nepoškozených švestek. Protože se vaří dlouho a ráda prskají a připalují se, dáme je v nižší vrstvě do širokého kastrolu se zesíleným dnem – popřípadě kastrol ještě podložíme kovovou vložkou. Pokud jsou švestky dost sladké, nemusíme povidla přislazovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat