11. srpna 2016

Široké nudle s houbovou omáčkou

Příprava nudlí
Pro 4 osoby potřebujeme 150 g mouky., 150 g krupice., z tvrdé pšenice a 1/2 lžičky soli. Na vál navŕšíme mouku, do nich vmícháme 3 vejce a přidáme lžíci oleje. Vejce rozšleháme, přitom do nich vmícháme trochu mouky. podle potřeby přidáme vodu. hněteme tak dlouho, až vznikne hladké těsto. Necháme je přikryté 20 minut odpočinout. pak je dotenka vyválíme, stočíme a nakrájíme na plátky. Nudle rozložíme a necháme oschnout.

Příprava smržů
Do studené vody asi na 5 minut namočíme 50 g čerstvých smržů nebo 25 g sušených smržů zalijeme vlažnou vodou a namáčíme přibližně 30 minut. Poté houby vyjmeme, vodu, v níž se namáčely, prolijeme kávovým filtrem nebo sítem a tekutinu zachytíme. Smrže důkladně omyjeme pod tekoucí vodou - jsou často plné písku. Velké houby rozpůlíme nebo rozčtvrtíme. Umyté smrže necháme okapat na utěrce.

Příprava omáčky
Na omáčku oloupeme šalotku a jemně posekáme. V kastrolu rozehřejeme 30 g másla a šalotku na něm zesklovatíme. Přidáme smrže, krátce podusíme a zalijeme houbovým výluhem. Přilijeme 125 ml marsaly (italské dezertní víno) nebo sherry. Vše asi 20 minut podusíme. Pomalu přidáváme 250 ml smetany a vaříme dál, dokud smržová omáčka pěkně nezhoustne. Jemně ji osolíme, opepříme a ochutíme špetkou kayenského pepře a citronovou šťávou.

Dokončení
Ve velkém hrnci uvedeme do varu dostatečné množství osolené vody s lžíci olivového oleje. Bějhem několika málo minut v ní uvaříme nudle. Scedíme a necháme dobře okapat. Do kastrolu přidáme smrže, promícháme a krátce  ohřejeme. Nekolik snítek petrželky omyjeme a osušíme, otrháme lístky. Nudle rozdělíme na talíře, přelijeme houbovou omáčkou a ozdobíme petrželkou. K pokrmu podáváme suché bílé víno.



Žádné komentáře:

Okomentovat