21. srpna 2016

Sekaná se sýrovou kůrčičkou

Pro 6 osob si připravíme – cibuli., 3 plátky toastového chleba., kg mletého masa., 1 – 2 lžičky hořčice., 2 vejce., sůl., bílý pepř., sladkou papriku., svazek petrželky., tuk na vymazání pekáče., svazek pažitky., lžíce strouhanky., bílek., 75 g nastrouhaného sýra (nejlépe goudy)., 500 g mrkve., 700 g květáku., 30 g másla nebo rostlinného tuku., 20 g hladké mouky., lžičku kari., 250 ml mléka.,
Cibuli oloupeme a nahrubo posekáme. Toastový chléb namočíme ve vodě. Mleté maso, cibuli, hořčici, vymačkaný chléb a vejce důkladně prohněteme. Dobře okořeníme pepřem a paprikou, osolíme. Z hmoty uděláme šišku, kterou dáme do vymazaného pekáče. Pečeme v předehřáté troubě (elektrický sporák 200° C., plyn stupeň 3) asi 30 minut. Petrželku a pažitku opereme, osušíme, snítku petrželky si odložíme na ozdobení zbytek bylinek najemno posekáme. Polovinu smícháme s meltou paprikou, strouhankou, bílkem a nastrouhaným sýrem. Směs opatrně rozetřeme na sekanou a při stejné teplotě pečeme ještě 15 – 20 minut. Mrkev oloupeme, omyjeme a nakrájíme na silnější kolečka. Květák očistíme, omyjeme a rozdělíme na co nejmenší růžičky. Mrkev a květák povaříme ve 250 ml osolené vody 12 – 15 minut. Potom dáme zeleninu na síto okapat, vývar si zachytíme. Na rozehřátém másle nebo tuku prudce osmahneme mouku a kari. Zalijeme mlékem a za stálého míchání necháme zhruba 5 minut povařit. Ochutíme solí a pepřem. Nakonec do omáčky přidáme mrkev, květák, zbylé posekané bylinky a vše prohřejeme. Sekanou nakrájíme a upravíme na míse se zeleninou a trochou omáčky. Ozdobíme snítkou petrželky. Zbylou omáčku podáváme zvlášť. ©
Doba přípravy cca 1 ¼ hodiny., porce asi 2310 kJ / 550 kcal.

Žádné komentáře:

Okomentovat