9. srpna 2016

Rybízová šťáva

Rybíz necháme dostatečně uzrát. Pak jej otrháme, opereme, na strojku vymeleme a šťávu ihned měříme (nejlépe na půllitrové sklenice, abychom věděli, kolik šťávy máme). Šťávu vléváme do čisté nádoby, přidáme kyselinu citrónovou (na 5 l šťávy máme). Šťávu vléváme do čisté nádoby, přidáme kyselinu citrónovou (na 5 l šťávy jeden balíček), přikryjeme a necháme 24 hodin stát. Druhý den přidáme do šťávy cukr (na l šťávy – kg cukru) a dobře mícháme (asi půl hodiny), aby se cukr ve šťávě dobře rozpustil. Nakonec dáme do hadříku trochu petolu a ve šťávě jej propláchneme, máme tak jistotu, že šťáva nebude kvasit. Hotovou šťávu lijeme do vypařených láhví, dobře zazátkujeme a dáme do chladu. Můžeme ji uchovat až do zimy, ale lépe je spotřebovat ji ještě na zahrádce, kdy chladná studniční voda s rybízovou šťávou je tím nejlepším nápojem v horkých letních dnech. Máme-li dostatek angreštu, můžeme stejným způsobem připravit za studena angreštovou šťávu. Bude však světlejší, s méně výraznou chutí a pozor angrešt má více petózy, proto šťáva bude hustší.

Žádné komentáře:

Okomentovat