Studená okurková omáčka
Omyjeme 600 g salátové okurky oloupeme ji a nahrubo nastrouháme. Přebytečnou vodu vymačkáme a k okurce přilijeme 80 g plnotučného bílého jogurtu a 100 g zakysané smetany. Dobře promícháme. Potom omyjeme svazek kopru, protřepeme, jednou snítku si odložíme stranou na zdobení a zbytek jemně nasekáme. Přidáme do omáčky spolu s 4 lžičkami vegety a lžíci olivového oleje, zamícháme a necháme asi 30 minut uležet. Před podáváním přizdobíme koprem.
Tvarohová rozhuda
Oloupeme jednu větší cibuli a nakrájíme ji na drobné kostičky. Potom 80 g nakládaných červených kapií překrájíme na menší kousky a obojí zamícháme do 300 g měkkého tvarohu. Přidáme lžíci mleté sladké papriky, osolíme a zlehka promícháme. Postupně přilijeme 100 ml mléka a znovu dobře promícháme. Rozhudu necháme asi 30 minut v chladu rozležet. Mezitím omyjeme čerstvou kapii a nasekáme ji na drobné kousky. Rozhudu před podáváním posypeme jednou lžící nasekané kapie.
Řecký sýr s kořením
Nakrájíme na kostky 550 g balkánského sýra.utřeme menší paličku česneku a přilijeme 500 ml olivového oleje. Přidáme lžíci vegety., 3 lžičky celého červeného pepře a promícháme. Sýr vložíme do sklenice s uzávěrem a zalijeme olejovou směsí. Necháme uležet asi 2 dny v chladničce. Před podáváním posypeme nasekanou natí cibulky a pažitkou.
Žádné komentáře:
Okomentovat