Na 4 sklenice: 1 kg meruněk, 900 g pískového cukru, 40 g práškové pelosy, 3 g kyseliny citronové
Použijeme pouze vyzrálé plody, ale nesmí být nahnilé ani jinak znehodnocené. Aby si džem zachoval světlou barvu, příliš dlouho ovoce nevaříme. Zpracováváme ho proto v menších dávkách. Nejprve meruňky omyjeme a odpeckujeme, přípradně zbavíme mechanicky poškozených části. Potom je nakrájíme na čtvrtky. Nakrájené meruňky posypeme odváženým množstvím cukru, podlijeme trochou vody, přivedeme k varu a 5 minut povaříme. Potom směs sejmeme z plotýnky a necháme do druhého dne prostazovat. Po 12 hodinách opět uvedeme do varu. Přidáme ještě práškovou petosu s kyselinou citronovou. Vzniklou pěnu sbíráme odpěnovačkou nebo děrovanou lžící. Když začne džem rozoslovatět, horký jej naplníme do čistě vymytých nahřátých skleniček a víčky uzavřeme. Horký jej převrátíme dnem vzhůru. Po vychladnutí pak džem obrátíme a uložíme na tmavé a chladné místo.
Příprava 60 minut, 100 g 410 kcal
Žádné komentáře:
Okomentovat