11. srpna 2016

Lahodné omáčky na jehněčí maso

Jehněčí maso je momořádně křehké, jemné a šťavnaté. Mimo jiné se výtečně hodí ke grilování a na minutky. A jelikož při takové tepelné úpravě nevznikne dost šťávy, doporučujeme připravit si různé omáčky, a to teplé i studené, v nichž využijeme čerstvou aromatickou zeleninu, různé druhy ovoce i bylinek.
Limetová smetanová omáčka
Ostrouhanou kůru z poloviny chemicky neošetřené limety (citronu) necháme přejít varem spolu se šťávou ze 2 limet (citronů), 250 ml smetany a 125 ml bílého vína. Na mírném ohni ušleháme metlou do pěny, osolíme a opepříme.
Cumberlandská omáčka
250 g červeného rybízu omyjeme, zbavíme střapin, trochu rozmačkáme vidličkou a zasypeme 6 ližicemi želírovacího cukru. Z chemicky neošetŘeného pomeranče opoupeme nudličky kůry a plod vymačkáme. Oloupeme a najemno posekáme cibuli a zesklovatíme ji na lžičcemásla. Přidáme pomerančovou šťávu a šťávu z citronu. Vmícháme rybíz. V hmoždíři roztlučeme 3 zrnka pepře a lžičku hořčičných semen, přidáme na špičku nože mletého zázvoru a lžíci worcesterské omáčky. Asi 5 minut povaříme. Podle chuti osolíme, opepříme a potom necháme vychladnout. Omáčku posypeme nudličkami pomerančové kůry a podáváme.
Pažitková omáčka

Dva svazečky pažitky omyjeme, osušíme a pak nadrobno nakrájíme. 250 ml smetany necháme přejít varem. Osolíme a opepříme. Přidáme polovinu pokrájené pažitky. Omáčku prošleháme elektrickým ručním šlehačem, posypeme zbylou pažitkou a podáváme.

Žádné komentáře:

Okomentovat