9. srpna 2016

Kandované meruňky-recept na kandovani

1 kg meruňek., 1,5 kg cukru., 250 ml vody., šťáva z 1 citronu (1 lžíčka kyseliny citronové)
Meruňky propícháme ostrou špejlí. Do kastrolu dáme 1 kg cukru, vodu a citronovou šťávu (kyselinu citronovú), za stálého míchání uvedeme do varu, odpěníme a vaříme do dosažení 110° Celzia. Přidáme meruňky a povaříme 3 minuty. Pak ovoce prendáme do velké skleněné misky. Sirup znovu svaříme a vaříme 5 minut. Horkým zalijeme meruňky, zaťížíme talířem a necháme 24 hodiny. Meruňky vyndáme, sirup nalijeme do kastrolu, přidáme 250 g cukru, za stálého míchání uvedeme do varu, odpěníme a vaříme 5 minut pokračujeme na velmi mírném ohni. Pak ovoce přendáme do misy. Sirup znovu svaříme a vaříme 5 minut. Horkým meruňky zalijeme, zaťížíme a necháme 24 hodiny. Meruňky vyndáme, sirup nalijeme do kastrolu, přidáme zbytek cukru, za stálého míchání uvedeme do varu, odpěníme a vaříme 2-3 minuty. Přidáme meruňky, převaříme, oheň stáhneme na minimum a velmi jemně povaříme (sirup by měl jen příležitostně bublat) 3-4 hodiny. Ovoce má být jasné, sklovité. Ovoce naplníme do sklenic, zalijeme horkým sirupem a uzavřeme. Nebo ovoce ze sirupu vyndáme na drátěnou mřížku a necháme schnout 24 hodiny – musí být na dotek suché. Obalíme v práškovém cukru a sušíme 12-24 hodin v trobě.
Tip – Abyste uspíšili absorbovaní cukru, propíchané plody nejprve namočte na 24-48 hodin do silného solného roztoku (75 g soli na 500 ml vody). 

Žádné komentáře:

Okomentovat