Na asi 4 osoby si připravíme: 250 g sádla., 250 g šalotky nebo cibule., 500 g vepřových jater., lžičku soli., ½ lžičky mletého pepře., 2 lžíce koňaku či brandy., 2 lžíce jemně nasekané petrželky., ½ lžičky citronové kůry., stroužek česneku., zeleninu na ozdobení
Rozehřejeme 150 g sádla. Cibulky nasekáme nadrobno, přidáme k sádlu a osmažíme dozlatova. Játra pokrájíme na kostky. Cibulku vyjmeme a na výpeku opečeme játra (přibližně 4 – 6 minut). K játrům přidáme cibulku, necháme zchladnout a pak je najemeno umeleme nebo usekáme. Přidáme sůl, pepř, koňak či brandy, citronovou kůru i prolisovaný česnek a vše důkladně promícháme. Keramické mističky naplníme směsí zhruba cm od horního okraje a necháme vychladnout. Potom je přikryjeme alobalem a dáme asi na čtyři hodiny do chladničky. Rozehřejeme zbývající sádlo, každou paštiku v mističce jím přelijeme a necháme dalších asi 12 minut v chladničce. Paštiky podáváme na talířku ozdobené čerstvou zeleninou a bylinkami. Dobře chutnají s domácím pečivem, krekry nebo chlebem.
Doba přípravy cca 45 minut., proce 3145 kJ / 750 kcal.
Žádné komentáře:
Okomentovat