9. srpna 2016

Plněná paštika s vepřovou panenkou

Na asi 10 plátků si připravíme: 200 g listového těsta., 800 g jemně umletého masa (vepřového s hovězím)., 3 lžíce plnotučné hořčice., lžíci zeleného pepře., lžičku koření do paštik., lžíci majoránky., 2 stroužky česneku., vejce., sůl., lžíci nastrouhané citronové kůry., 40 ml koňaku nebo brandy., 2 lžíce jemně nasekané petrželové natě., řapíkatý celer., 6 sterilovaných kukuřiček, ½ kapie a černé olivy na ozdobení
na náplň – lžíci vepřového sádla., vepřovou panenku (300 g)., mletý bílý pepř., 100 g plátků slaniny
Listové těsto vyválíme na pomoučeném vále na placku slabou asi 2 milimetry. Asi 1/3 těsta odřízneme a zbytkem vyložíme formu. Maso důkladně promícháme s hořčicí, pepřem, kořením, prolisovaným česnekem, vejcem, citronovou kůrou, koňakem, petrželkou a solí. Sádlo zahřejeme a vepřovou panenku na něm ze všech stran opečeme. Poté ji vyjmeme, osolíme, opepříme, necháme zchladnout a pak ji zabalíme do plátku slaniny. Polovinu masové směsi rozetřeme na listové těsto ve formě a položíme na ni vepřovou panenku. Na ni navrstvíme zbylou masovou směs, kterou důkladně přitlačíme ke spodní vrstvě. Paštiku překryjeme zbývající 1/3 listového těsta, které vidličkou propícháme, zakryjeme alobalem asi ¾ hodiny pečeme v silně vyhřáté troubě. Hotovou paštiku necháme dobře vychladnout ve formě a pak ji dáme na talíř. Tři až čtyř celerové řapíky nakrájíme na plátky, tři kukuřičky na kolečka, tři na podélné proužky, olivy na plátky a kapii na nudličky. Paštiku podáváme nakrájenou na plátky a ozdobenou zeleninou.
Doba přípravy cca 2 hodiny., proce 2065 kJ / 495 kcal.
Tip: paštiku pečeme či vaříme ve speciální formě s víkem, nebo obvykle ve formě na biskupský chlebíček. Na menší porce jsou ideální malé zapékací misky. Nádoby bez víka překryjeme alobalem, jejž propícháme.

Žádné komentáře:

Okomentovat