Na základní bešamelovou omáčku si nejprve necháme v kastrole na mírném ohni rozpustit máslo. Zaprášíme hladkou moukou a za stálého míchání smažíme jíšku tak dlouho, dokud se na ní už neobjevují bublinky.
Pak jíšku zalijeme mlékem – aby se v omáčce nevytvořili hrudky, přidáváme tekutinu vždy studenou a přitom stále mícháme kuchařskou metlou. Chceme-li omáčku jemnější, použijeme k tomu smetanu, vývar nebo bílé víno.
Omáčku přivedeme k varu. Na slabém až mírném ohni ji dál vaříme za stálého míchání minimálně pět minut, aby se z mouky mohl uvolnit škrob. Nakonec můžeme hotovou omáčku přelít přes husté sítko.
Do základní omáčky přidáváme různé přísady, abychom získali rozmanité chutě – rozmíchaný žloutek, sýr, hořčici, koření nebo zelené bylinky. Navíc si ji můžeme připravit předem a později ohřát. Hodí se k rybě, zelenině, rýži, bramborám nebo do nákypů a zapékaných jídel.
Žádné komentáře:
Okomentovat