25. srpna 2016

Ramazan Pidesi – Turecký chléb Ramadan Pide

7 gramů sušených kvasnic, 1 lžička cukru moučka, 175 ml teplého mléka, 4 šálky mouky (1:1 mouka hladká a mouka pizza), 1 polévková lžíce soli, 1 polévková lžíce olivového oleje,
Poleva: 1 žloutek, 2 polévkové lžíce mléka
V malé míse rozmícháme kvasnice, cukr a 50 ml teplého mléka. Promícháme až se vše rozpustí. Zakryjeme čistou utěrkou a necháme odpočnout 15 minut. Ve velké míse prosejeme mouku a sůl. Přidáme kvásek a přilijeme zbytek /125 ml/ teplého mléka. Důkladně prohněteme /asi 10 minut/ až se těsto stane hladké. Následně vytřeme vnitřek čisté mísy 1 čajovou lžičku olivového oleje a vložíme do ní propracované těsto ve tvaru bochníčku, povrch také potřeme rukama další lžičkou olivového oleje a zakryjeme čistou vlhkou utěrkou. Necháme kynout asi hodinu až hodinu a půl v teplé místnosti až těsto zdvojnásobí svůj objem. Nakynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál. Tlakem prstů vytlačíme vzduchové bubliny. Těsto nožem rozdělíme na 2 díly. Každý díl prohněteme a vytvoříme z něj kouli, přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme ještě asi 15 minut odpočnout. Na plech, který jsme předem vyložili pečícím papírem vytvarujeme každou kouli do vyšší placky kulatého tvaru. Těsto potřeme polevou připravenou ze žloutku a mléka a namočenými prsty lehce vytlačíme důlky do těsta, nebo zlehka nařežeme tvary kosočterců. Posypeme černuchou nebo sezamem a přikryjeme čistou vlhkou utěrkou a necháme ještě asi 35-40 minut odpočnout na teplém místě. Předehřejeme troubu na 230 °C a na spod trouby položíme varnou misku plnou vody. Pečeme 8-10 minut až chléb zezlátne. Upečený chléb necháme zlehka vychladnout na vlhké utěrce. Chléb podáváme teplý. Pokud chceme chléb i na druhý den, necháme ho zlehka vychladnout asi 5 minut a potom ještě vlažný dáme do sáčku.

Žádné komentáře:

Okomentovat