4 plné hrstě květů., ½ l vody., kg pískového cukru., 3 citrony
Květy prosypeme cukrem, zakapeme šťávou z jednoho citronu, promícháme a necháme alespoň půl dne odpočinout. Nejlépe druhý den květy s vodou svaříme a po vychladnutí scedíme. Získanou tekutinu svaříme s kg cukru a se šťávou ze dvou citronů, necháme vychladnout a poté opět pomalu zahříváme až k bodu a opět necháme vychladnout. Postup opakujeme – samozřejmě za průběžného míchání – tak dlouho, dokud tekutina nezačne medovatět. Tehdy ji horkou nalijeme do připravených nahřátých skleniček, pevně uzavřeme a otočíme dnem vzhůru. Účinky i chuť medu oceníme při nachlazení a kašli.
Tip - stejným způsobem, jako jsme připravili med z hluchavky a pampelišky, můžeme uvařit i třezalkový med. užíváme ho pravidelně lžičku denně, pomáhá při stresu a neklidném spánku.
Žádné komentáře:
Okomentovat