8. srpna 2016

Bílá zeleninová polévka

Pro 4 osoby: pórek, větší mrkev, 2 lžíce másla, 2 lžíce dětské krupičky, kostka masoxu, sůl, lžičku čerstvé petrželky, lžící čerstvé pažitky, lžíci listů kopřivy, žloutek
Pórek a mrkev očistíme, omyjeme a nakrájíme na kolečka. V hrnci rozpálíme máslo, přisypeme dětskou krupičku a za stálého míchání ji opražíme do světle zlatavé barvy. Zalijeme 1 ½ l vody, přidáme pokrájený pórek, mrkev, kostku masoxu a vaříme 15 minut. Podle chuti osolíme. Kopřivové listy opereme a v sítku spaříme vroucí vodou. Po chvíli propláchneme studenou vodou a dáme okapat. Spařené lístky kopřivy nasekáme nadrobno, vložíme do polévky a necháme přejít varem. Potom přimícháme dobře rozšlehaný žloutek. Petrželku i pažitku opereme, nasekáme a vsypeme do polévky. Tu pak zamícháme, ale dále již nevaříme. Můžeme podávat s toasty bílého chleba.
Doba přípravy 50 minut, 1 porce 275 kcal 


Žádné komentáře:

Okomentovat