16. května 2012

Marinované kotlety se zeleninou


8 kotlet (s kostí), 3 stroužky česneku, 125 ml bílého vína, tabasco, mletý pepř, 5 lžic oleje, 250 g cibule, 250 g cukety, 250 g rajčat, 200 g taveného sýra (trojúhelníčky) tymián (čerstvý nebo lžička sušeného), sůl

Oloupeme stroužky česneku a nasekáme je nadrobno. Máme-li čerstvý tymián, propláchneme ho pod tekoucí vodou, otřepeme a otrháme (sdrhneme) lístečky. Čerstvý tymián můžeme nahradit lžičkou sušeného tymiánu.
Marináda: Bílé víno smícháme s pár kapkami tabasca, polovinou nasekaného česneku, polovinou tymiánu, pepřem a dvěma lžícemi oleji.
Do této marinády naložíme omyté, osušené a lehce naklepané vepřové kotlety a ponecháme je v ní minimálně jednu hodinu. Zatím si oloupeme cibuli a nakrájíme ji na půlkolečka, očistíme si cuketu a nakrájíme ji na tenčí plátky. Také rajčata omyjeme a nakrájíme na plátky. Dáme rozehřát troubu na 225 stupňů. Plech na pečení pokryjeme střídavě plátky cukety, cibule, rajčat a posypeme zbývajícím tymiánem. Maso vyjmeme z marinády, necháme okapat a odložíme stranou. Marinádou pak přelijeme rozloženou zeleninu a dáme ji na 10 minut zapéct do trouby. Marinované vepřové řízky potřeme zbývajícím olejem, rozložíme je na předpečenou zeleninu a zapékáme dalších 10 minut. Potom poklademe jednotlivé kotlety kousky taveného sýra a necháme zapéct dalších 5 minut. Podáváme s bramborem, rýží nebo čerstvým pečivem. 

Žádné komentáře:

Okomentovat