kapr, kapří krev, ocet, cibule, bobkový list,
celý pepř, sůl, červené víno, světlé pivo, máslo, sirup, játra z kapra, mlíčí,
jíška
Při zabíjení kapra chytíme krev do nádoby s
trochou octa a hned rozkvedláme, aby krev nesedla. Porce kapra vkládáme do
železného hrnce v tomto pořadí : kousky z hlavy na dno hrnce, ostatní porce, na
ně na plátky pokrájenou cibuli, bobkový list, pepř a sůl. Na všechno nalijeme
polovinu červeného vína a polovinu piva, aby všechny kousky kapra byly
potopeny. Povaříme. Pak odlijeme část směsi piva a vína, aby v hrnci zůstalo
tolik, kolik potřebujeme na omáčku. Přidáme kus másla, několik lžiček sirupu a
trochu octa. Potom játra, zbavená žil a žluči, mlíčí a krev a necháme rychle
dovařit. Hrncem je třeba občas zatřást, aby se ryba nepřipálila. Potom rybu
vyndáme na mísu a šťávu zahustíme tmavou jíškou. Přecezenou omáčkou kapra na
míse trochu polijeme, ostatní dáme do omáčníku. Jako příloha jsou vhodné
brambory vařené v páře. Stejně se připravuje i úhoř.
Žádné komentáře:
Okomentovat