14. května 2012

Jablečné řezy s bezé čepicí

24 kouskù: 200 g másla , 200 g cukru , 2 sáčky vanilkového cukru , sùl , 4 vejce , 350 g hladké mouky , 2 lžičky kypřicího prášku , 4 lžíce mléka , 2 lžičky strouhané citronové kùry , 150 g kokosové moučky , 2 kg jablek , 4 lžičky citronové šťávy , 100 g mletých mandlí , 150 g moučkového cukru
Do mísy dáme máslo, 100 g cukru, vanilkový cukr a špetku soli. 3 žloutky a jedno celé vejce dáme do mísy a elektrickými metličkami našleháme lehký krém. Po lžících do něj zašleháme mouku smíchanou s kypřicím práškem a mléko. Nakonec přimícháme i citronovou kůru a 75 g kokosové moučky. Oloupeme jablka, rozčtvrtíme je a vykrojíme jádřince. Ovoce nakrájíme na kousky a ihned pokapeme citronovou šťávou, aby jablka nezhnědla. Troubu rozpálíme na 200 C. Plech s vysokým okrajem vyložíme pečicím papírem a nalijeme na něj těsto. Posypeme ho mletými mandlemi a rozdělíme jablka. Poprášíme je   Položíme další třetinu drobenky a druhou polovinu jablek. Posypeme zbytkem drobenky. Pečeme přibližně 30 minut.
Plech z trouby vyjmeme a teplotu snížíme na 180 °C. Prosejeme moučkový cukr. K bílkům přidáme špetičku soli a našleháme tuhý sníh. Po lžících do něj našleháme všechen moučkový cukr a nakonec i kokosovou moučku. Bílkovou pěnu rozetřeme na předpečený koláč a vrátíme zpět do trouby. Pečeme ještě asi 25 minut.
Tip : Bezé čepicí můžeme koláč pěkně nazdobit. Hmotu rozetřeme a lžící na ní vyrobíme krápníčky. Nebo bezé naplníme zdobicí sáček a na koláč nastříkáme různé kopečky, mřížky a spirály.

Žádné komentáře:

Okomentovat