25. dubna 2012

Vepřový brabec s bramborovým knedlíkem a zelím po moravsku


750 g vepřového, bůčku nebo plece, cibule, 2 stroužky česneku ,olej ,lžíce hladké mouky,
voda na podlévání ,kmín ,sůl
na zelí : 1 kg bílého hlávkového zelí ,cibule ,lžíce hladké mouky, syrový nastrouhaný brambor, voda na dušení ,sádlo nebo olej ,kmín ,sůl ,cukr ,ocet
na knedlíky : 1 kg ve slupce vařených brambor ,vejce ,200 g hrubé mouky, 150 g pšeničné krupice, sůl

 Nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme v oleji dozlatova. Vložíme ji do pekáčku a na ni přidáme vepřové maso nakrájené na větší kostky. Posypeme kmínem a na plátky nakrájeným česnekem. Vložíme do trouby zahřáté na vysokou teplotu, po pěti minutách ji snížíme na 180 °C a poté pečeme ještě asi 45 minut. Občas promícháme a mírně podléváme. Maso vyjmeme, šťávu zaprášíme moukou a povaříme. Očištěnou hlávku zelí rozkrojíme a vyřízneme košťál. Nakrájíme nebo nakrouháme na nudličky, spaříme vařící vodou a scedíme. Zalijeme trochou vody a za občasného míchání dusíme do poloměkka. Jemně nakrájenou cibuli osmahneme na tuku dorůžova, přidáme kmín, zaprášíme prosátou moukou a mírně osmahneme. Spolu s nastrouhaným bramborem vmícháme do zelí. Dusíme doměkka. Na závěr zelí dochutíme cukrem, octem a solí a ještě krátce podusíme. 
Studené vařené a oloupané brambory prolisujeme nebo umeleme na masovém strojku. Přidáme rozšlehané vejce, prosátou mouku, krupici a osolíme. Vypracujeme tužší těsto, které rozdělíme na 4 stejné díly. Z každého vytvoříme váleček. Vkládáme do vařící vody a zvolna vaříme 15-20 minut. Uvařené knedlíky vyjmeme a nakrájíme na plátky.

Žádné komentáře:

Okomentovat